Gratis een veilige herinnering ruim voordat de hypotheekrente vaste periode afloopt

Aflossingsvrije hypotheek overzetten of niet?

Minister voor Wonen Stef Blok heeft besloten de termijn waarin huizenbezitters hun bestaande aflossingsvrije hypotheek om te zetten te verlengen tot 1 april 2013.

Vanaf 1 januari geldt de hypotheekrenteaftrek alleen nog voor hypotheken die vanaf de eerste dag worden afgelost, in de praktijk vooral annuïteitenhypotheken. Dat heeft grote gevolgen voor mensen die een nieuwe woning kopen. Voor mensen die al een huis hebben, is de consequentie dat aflossingsvrije hypotheken dan niet langer mogen worden omgezet in een fiscaal gunstige spaar- of beleggingshypotheek. Die datum is nu dus verschoven naar 1 april.

Rente
Door de hypotheekrenteaftrek is het de afgelopen decennia aantrekkelijk geweest aflossingsvrije hypotheken af te sluiten. Doordat de rente 30 jaar aftrekbaar is van de inkomstenbelasting, is die netto namelijk erg laag. Zo laag, dat het soms gunstiger is om spaargeld op te potten in plaats van de eigen woningschuld af te lossen.

Dat is waar de spaar- en beleggingshypotheek in zicht komt. Die is bedoeld om de hypotheek aan het einde van de looptijd (deels) af te lossen. Deze hypotheekvorm heeft één groot voordeel ten opzichte van gewoon beleggen of sparen: dat hij tot een zeer groot bedrag vrijgesteld is van vermogensbelasting. De fiscus heft jaarlijks 1,2 procentpunt vermogensrendementsheffing over ‘gewoon’ vermogen boven de 21 duizend euro per belastingplichtige. Maar als het geld bestemd is om na minimaal 20 jaar de hypotheek af te lossen, ligt die grens iets boven de 150 duizend euro. Dit fiscaal voordeel geldt echter alleen als het vermogen minimaal 20 jaar in de spaar- of beleggingshypotheek blijft zitten.

Veilig
Omzetten van aflossingsvrij naar een spaar- of beleggingshypotheek is dus nog tot 1 april een fiscaal gunstige en veilige manier om gedurende lange tijd voor een groot bedrag te sparen. Maar dan moet dat geld er wel zijn. Banken zullen een omzetting alleen goedkeuren als de huizenbezitter genoeg verdient of beschikt over eigen kapitaal. De fiscus staat ook toe dat aan het begin van de looptijd veel geld in de spaar- of beleggingshypotheek wordt gestort, zodat het vermogen tijd krijgt te groeien.

Een spaarhypotheek is ook onder de nieuwe regels mee te nemen naar een volgende woning. Het is dus een aantrekkelijke optie voor iedereen die geld overheeft en dat wil gebruiken om over 20 tot 30 jaar de hypotheek af te lossen. Het is echter minder geschikt voor huizenbezitters op korte termijn willen verhuizen, terwijl hun hypotheekschuld groter is dan de waarde van hun woning. Als zij binnen afzienbare tijd schuldenvrij naar een nieuw huis willen, is het slimmer nu af te lossen op de hypotheekschuld. Of om geld te sparen dat vrij op te nemen is.

Einde rentevast periode.

Op deze site kun je een reminder instellen zodat je voor het aflopen van de rentevast periode van je hypotheek een gratis reminder krijgt. Hier lees je meer en kun je de reminder instellen.

Laat een reactie achter

Social Media


Later terugkomen? Laat hieronder uw email adres achter en we sturen u een mailtje ter herinnering.Uw email (verplicht)

Hypotheek Aanbieders