Gratis een veilige herinnering ruim voordat de hypotheekrente vaste periode afloopt

De blok hypotheek; hoe werkt het nu precies?

De hypotheekvorm die Minister Blok heeft toegestaan houdt in dat niet meer de gehele hypotheek hoeft te worden afgelost. De helft van de waarde van de woning mag aflossingsvrij worden afgesloten. Dit wordt alleen bereikt door twee hypotheken naast elkaar te laten lopen. Een volledige annuïteitenhypotheek met daarnaast een schuldopbouwhypotheek.

In het kort:

1. Annuïteitenhypotheek. Er wordt een volledige annuïteitenhypotheek afgesloten met een looptijd van max. 30 jaar. Hierbij nemen de netto maandlasten langzamerhand toe doordat er op de hypotheek wordt afgelost. Het bedrag aan rente neemt langzaam af en het aflossingsbedrag neemt toe.

2. Schuldopbouwhypotheek. Nieuw is dat u naast deze volledige annuïteitenhypotheek een tweede, extra, hypotheek mag afsluiten (overigens is er op dit moment nog geen enkele bank die deze vorm aanbiedt!), een zogenaamde omgekeerde hypotheek. Bij een omgekeerde hypotheek spreekt u met de bank een maximum plafond af (in dit geval maximaal de helft van de waarde van de woning). Vervolgens is het u toegestaan om maandelijks een bedrag op te nemen en zie daar de door de minister beloofde maandlastenverlichting.

Over bedragen die u opneemt, moet u in beginsel rente betalen, maar dat zou uw maandlasten weer doen stijgen, dus hoeft u de rente niet te betalen, maar wordt deze ook opgenomen (lees bijgeschreven) op uw schuldopbouwhypotheek. Dat principe van opnemen en rente bijschrijven wordt vervolgens iedere maand herhaald.

 

 


Grafiek met dank aan de telegraaf.

Conclusie:

Met deze vorm neemt de uiteindelijke schuld toe. De hypotheeklasten worden gefinancierd door een extra lening die aan het einde van de hypotheek niet is afgelost. De totale kosten van zo een hypotheek zijn dus hoog.

Over deze site:

Hypotheekreminder waarschuwt consumenten tijdig voor het aflopen van de rentevast periode van hun hypotheek door het instellen van een eenmalige reminder.

Laat een reactie achter

Social Media


Later terugkomen? Laat hieronder uw email adres achter en we sturen u een mailtje ter herinnering.Uw email (verplicht)

Hypotheek Aanbieders